Apakah Taqlid orang awam kepada mazhab tertentu?

Dikatakan pendapat bahawa Hendaklah dia berbuat demikian (bermazhab). Ini kerana kepada kesemua orang yang tidak mencapai darjat ijtihad dari kalangan para fuqaha dan tokoh-tokoh dalam pelbagai ilmu.

Ini kerana, sekiranya dibenarkan untuk orang awam mengikuti mana-mana mazhab yang dia mahu, nescaya perbuatan itu akan menyebabkan dia memilih-milih keringinan yang terdapat dalam mazhab-mazhab tertentu secara mengikut hawa nafsu.

Kenapa buku ini diterbitkan adalah untuk memberi kefahaman bahawa tidak semua perkara yang ditimbulkan oleh orang awam harus dijawab begitu sahaja tanpa penyelidikan dan kefahaman yang mendalam.

Berkata Ibnu Mas’ud : Sesiapa yang berfatwa kepada manusia pada setiap persoalan yang mereka tanyakan kepadanya maka dia merupakan seorang yang gila.

Kata Abu Husain Al-Asadi Maksudnya : Sesungguhnya salah seorang dari kalian berfatwa dalam satu masalah yang sekiranya ia dihadapkan kepada Umar bin Al-Khattab nescaya dia akan mengumpulkan keseluruhan ahli Badar ( Untuk berbincang berkenaanya)

Al-Hasan dan Al-Sha’bi juga mengatakan perkara yang sama Maksudnya Apabila seorang alim itu melalaikan ucapan “aku tidak tahu” sudah pastinya perkataannya itu akan membawa musibah.

Selain kenapa anda harus memiliki buku ini adalah untuk mengetahui akan adab-adab para ulama dalam menyatakan fatwa.

Kami Nyatakan disini beberapa pandangan ulama berkenaan dengan Hukum Fatwa antaranya.

Imam Nawawi menyatakan : ” Apabila tidak wujud pada satu tempat itu kecuali seorang sahaja yang layak memberi fatwa, ketika itu ianya fardhu ‘ain ke atasnya berfatwa. Sebaliknya, jika ada lagi beberapa orang yang layak, hukumnnya menjadi fardhu kifayah. Tetapi Imam Nawawi turut menambah, walaupun begitu janganlah tergesa-gesa dalam mengeluarkan fatwa, ia perlu berpandukan kepada amalan sahabat-sahabat Rasulullah SAW.

Dan Rasulullah SAW bersabda sesiapa yang memberi fatwa tanpa ilmu, maka para malaikat dan bumi akan melaknatnya.

Sifat Mufti al Mustafti merupakan kitab perterjemahan dari Ulama Hambali iaitu Ibn Hamdan Ar Harrani.

Walaupun buku ini daripada ulama’ Hambali tetapi juga dimuatkan pendapat daripada 4 mazhab iaitu terutamanya dari kalangan ulama Mazhab As Syafie seperti.

1) Imam Nawawi
2) Ibn Solah

Dan petikan daripada kitab Ibn Solah dan Imam Nawawi dan banyak lagi dari kitab-kitab berkaitan mufti dan fatwa.
………………………………………………………………………………………………………………Dan juga kitab Matlaul Al Badrain Wa Majma Al Bahrain

dengan Harga Rm130 sahaja postage

TERMASUK POSTAGE!!!

Tempah Sekarang!!!

Whatsapp kami di 0103573529

https://hi.jomwasap.my/sifatumufti

Atau terus ke senangpay anda boleh menggunakan Online Banking atau Debit Card dan Kad Kredit

https://app.senangpay.my/beli/pakejmufti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *