AL-KAFI #1146: SIKIT RAMBUT TERNAMPAK SELEPAS SOLAT

Soalan:

Assalamualaikum wbt, adakah sah solat seorang muslimat sekiranya dia menyedari seurat rambut terkeluar daripada kain telekung selepas selesai solat.

Jawapan:

Alhamdulillah, kami rafakkan setinggi kesyukuran kepada-Nya. Selawat dan salam ke atas Junjungan Nabi SAW, keluarga dan para sahabatnya serta yang mengikut jejak langkahnya hingga ke hari kesudahan.

Menutup aurat adalah syarat sah solat. Jika aurat terdedah semasa solat maka wajib untuk segera menutupnya. Jika orang yang solat itu lalai dan membiarkan auratnya terbuka tanpa segera ditutup, maka batal solatnya dan hendaklah dimulakan semula. Namun jika dia sempat menutup aurat yang terdedah tadi dengan segera maka tidak batal dan dia boleh meneruskan solatnya.

Rujuk al-Fiqh al-Manhaji (1/124) ; al-Taqrirat al-Sadidah (hlm. 206)

Aurat bagi lelaki di dalam solat adalah bahagian di antara pusat dan lutut, manakala bagi wanita yang merdeka ialah keseluruhan tubuh badannya melainkan muka dan tapak tangan. Rambut wanita juga adalah aurat yang wajib ditutup ketika solat. Dalilnya ialah hadis Aisyah R.Anha bahawa Rasulullah ๏ทบ bersabda:

ู„ูŽุง ุชูู‚ู’ุจูŽู„ู ุตูŽู„ูŽุงุฉู ุงู„ุญูŽุงุฆูุถู ุฅูู„ูŽู‘ุง ุจูุฎูู…ูŽุงุฑู

Maksudnya: โ€œTidak diterima solat seorang wanita yang sudah berhaid itu melainkan dengan memakai khimar (tudung).โ€

Riwayat Abu Daud, al-Tirmidzi, al-Hakim. Al-Tirmidzi mengatakan hadis ini 
hasan dan al-Hakim mengatakan hadis ini sahih atas syarat Muslim.

Berkata Imam al-Syirazi selepas menyebut hadis ini: โ€œMaka jika terdedah suatu pun daripada jenis aurat, sedangkan dia mampu untuk menutupnya, maka tidak sahlah solat.โ€

Imam al-Nawawi kemudian mengomentar dengan katanya: โ€œTidak sah solatnya sama ada banyak atau sedikit yang terdedah ituโ€ฆ dan jika seseorang itu solat dengan suatu penutup (auratnya) kemudian selepas senggang (daripada solat) dia mengetahui bahawa terdapat kesan koyak yang jelas menampakkan aurat, maka wajib ke atasnya untuk mengulangi solat itu mengikut mazhab (al-Syafie) sama ada dia tahu atau terlupa atau dia belum tahu. Dalam hal ini terdapat khilaf yang terdahulu bagi orang yang solat dengan najis dalam keadaan tidak tahu atau terlupa. Jika terdapat kemungkinan (ihtimal) bahawa berlakunya koyak itu selepas senggang daripada solat maka tidak perlu i`adah (mengulang solat) tanpa khilaf, sama kes dengan hukum najis. โ€œ

Rujuk al-Majmu` Syarh al-Muhazzab(3/166)

Daripada kenyataan Imam al-Nawawi di atas, terdapat tiga perkara yang boleh diambil faedah:

  1. Batal solat seseorang yang terdedah aurat secara banyak atau sedikit.
  2. Orang yang mendapati auratnya terdedah selepas solat hendaklah mengulangi balik solatnya.
  3. Orang yang mendapati auratnya terdedah selepas solat tetapi selepas senggang masa yang menerima kemungkinan aurat itu terdedah selepas solat, maka solatnya tetap sah, diqiaskan dengan kes najis.

Manakala dalam mazhab-mazhab, terdapat khilaf dalam bab ini. Kami rujuk al-Majmuโ€™ pada menyebut khilaf tersebut:

  • Mazhab Abu Hanifah: Jika suatu suatu anggota yang aurat itu terdedah hingga satu perempat, maka solat itu masih sah. Jika lebih daripada satu perempat maka tidak sah. Namun jika anggota aurat tersebut ialah alat sulit (qubul dan dubur) dan kadarnya yang terdedah ialah sebesar satu dirham (kira-kira sebesar duit 20 sen) maka batal solatnya. Jika kadar yang lebih kecil, maka tidak batal. Di sisi Abu Yusuf, jika terdedah kadar separuh anggota pun masih lagi sah solat.
  • Mazhab Malik: sebahagian ulama mereka mengatakan menutup aurat itu bukan syarat sah solat tetapi hanya kewajipan sahaja, sama ada pendedahan aurat berlaku secara sengaja atau terlupa. Majoriti ulama mereka mengatakan menutup aurat adalah syarat jika dia ingat (tidak lupa) dan mampu untuk menutup. Jika lupa dan tidak mampu, maka tetap sah solat. Inilah pendapat yang sahih di sisi mereka.
  • Mazhab Hanbali: Mereka membezakan aurat kepada ringan dan berat (dua alat sulit). Jika kadar yang terdedah itu sedikit maka sah solatnya.
  • Mazhab al-Syafie: Mereka berdalilkan hadis Aisyah di atas. Penutupan aurat itu berlaku pada semua jenis aurat, justeru tidak boleh diterima suatu hukum khusus yang memberi kelonggaran, melainkan perlu ada dalil yang zahir lain.

Berdasarkan fakta dan kenyataan di atas, jelas kepada kita bahawa mazhab al-Syafie menganggap aurat itu keseluruhannya perlu ditutup semasa solat, dan jika terdedah, sama ada sedikit atau banyak, wajib segera ditutup; jika tidak, maka batal solatnya. Justeru, jika terdedah rambut wanita walaupun sedikit tetap membatalkan solat. Inilah pendapat yang lebih berhati-hati dan keluar daripada khilaf.

Manakala pendapat Jumhur Ulama, bahawa rambut wanita yang sedikit jika terdedah tidak membatalkan solat. Kami cenderung kepada pendapat bahawa sekiranya bahagian yang terdedah aurat itu terlalu sedikit pada uruf maka tidak membatalkan solat jika tidak disengajakan, apatahlagi jika sukar untuk dielak. Kami berdalilkan dengan hadis Amr bin Salamah RA yang berkata:

ูˆูŽูƒูู†ู’ุชู ุบูู„ูŽุงู…ู‹ุง ุญูŽุงููุธู‹ุง ููŽุญูŽููุธู’ุชู ู…ูู†ู’ ุฐูŽู„ููƒูŽ ู‚ูุฑู’ุขู†ู‹ุง ูƒูŽุซููŠุฑู‹ุง ููŽุงู†ู’ุทูŽู„ูŽู‚ูŽ ุฃูŽุจููŠ ูˆูŽุงููุฏู‹ุง ุฅูู„ูŽู‰ ุฑูŽุณููˆู„ู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุตูŽู„ูŽู‘ู‰ ุงู„ู„ู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ูŽู‘ู…ูŽ ูููŠ ู†ูŽููŽุฑู ู…ูู†ู’ ู‚ูŽูˆู’ู…ูู‡ู ููŽุนูŽู„ูŽู‘ู…ูŽู‡ูู…ู ุงู„ุตูŽู‘ู„ูŽุงุฉูŽ ููŽู‚ูŽุงู„ูŽ ูŠูŽุคูู…ูู‘ูƒูู…ู’ ุฃูŽู‚ู’ุฑูŽุคููƒูู…ู’ ูˆูŽูƒูู†ู’ุชู ุฃูŽู‚ู’ุฑูŽุฃูŽู‡ูู…ู’ ู„ูู…ูŽุง ูƒูู†ู’ุชู ุฃูŽุญู’ููŽุธู ููŽู‚ูŽุฏูŽู‘ู…ููˆู†ููŠ ููŽูƒูู†ู’ุชู ุฃูŽุคูู…ูู‘ู‡ูู…ู’ ูˆูŽุนูŽู„ูŽูŠูŽู‘ ุจูุฑู’ุฏูŽุฉูŒ ู„ููŠ ุตูŽุบููŠุฑูŽุฉูŒ ุตูŽูู’ุฑูŽุงุกู ููŽูƒูู†ู’ุชู ุฅูุฐูŽุง ุณูŽุฌูŽุฏู’ุชู ุชูŽูƒูŽุดูŽู‘ููŽุชู’ ุนูŽู†ูู‘ูŠ ููŽู‚ูŽุงู„ูŽุชู’ ุงู…ู’ุฑูŽุฃูŽุฉูŒ ู…ูู†ูŽ ุงู„ู†ูู‘ุณูŽุงุกู ูˆูŽุงุฑููˆุง ุนูŽู†ูŽู‘ุง ุนูŽูˆู’ุฑูŽุฉูŽ ู‚ูŽุงุฑูุฆููƒูู…ู’ ููŽุงุดู’ุชูŽุฑูŽูˆู’ุง ู„ููŠ ู‚ูŽู…ููŠุตู‹ุง ุนูู…ูŽุงู†ููŠู‹ู‘ุง ููŽู…ูŽุง ููŽุฑูุญู’ุชู ุจูุดูŽูŠู’ุกู ุจูŽุนู’ุฏูŽ ุงู„ู’ุฅูุณู’ู„ูŽุงู…ู ููŽุฑูŽุญููŠ ุจูู‡ู ููŽูƒูู†ู’ุชู ุฃูŽุคูู…ูู‘ู‡ูู…ู’ ูˆูŽุฃูŽู†ูŽุง ุงุจู’ู†ู ุณูŽุจู’ุนู ุณูู†ููŠู†ูŽ ุฃูŽูˆู’ ุซูŽู…ูŽุงู†ู ุณูู†ููŠู†ูŽ

Maksudnya: โ€œAku adalah seorang pemuda yang sangat kuat hafala dan aku telah menghafal banyak ayat-ayat al-Qur`an. Ayahku pernah datang menghadap Rasulullah ๏ทป bersama beberapa orang sebagai utusan kaumnya, lalu baginda mengajarkan kepada mereka tentang solat. Baginda bersabda: โ€œYang berhak menjadi imam kalian adalah yang paling baik dalam membaca al-Qur`an di antara mereka.โ€ Oleh kerana aku sudah dapat menghafalnya, lalu mereka mengajukan aku (untuk menjadi imam). Maka akupun menjadi imam mereka dengan memakai kain yang kecil berwarna kuning, sehingga kalau aku sujud terbuka auratku (sedikit), lalu salah seorang wanita dari mereka berkata: โ€œTutuplah dari kami aurat qori kalian.โ€ Lalu mereka membelikan untukku baju buatan Oman, sehingga tidak pernah saya bahagia seperti masuk Islam seperti bahagiaku dengannya. Saya menjadi imam mereka sedangkan usia saya baru tujuh atau delapan tahun,โ€

Riwayat Abu Dawud (585) dan al-Bukhari (4302)

Semoga penjelasan ini memberikan kefahaman dan panduan kepada kita untuk beramal. Amin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jualan 10 Malam Terakhir Ramadhan , 50% untuk kesemua buku terbitan Pustaka Cahaya Kasturi dan 30 % untuk buku selain terbitan PCK